Mięta. Dla zdrowia i urody
Wydawnictwo Jedność
Autor: Laurent Bourgeois
ISBN: 978-83-7971-140-6
Format: 140×200 mm
Stron: 64
Data wydania: 2016
Oprawa miękka ze skrzydełkami
Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Przy tym mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową… I dać się zaskoczyć – naprawdę warto!
W tym poradniku znajdziesz wskazówki dotyczące wielorakiego kulinarnego i leczniczego wykorzystania właściwości mięty oraz sposoby przygotowania medykamentów i potraw na bazie tej rośliny. Są to m.in. balsam miętowy, miętowy olej do masażu, kataplazm do udrożnienia dróg oddechowych, likier z miętą pieprzową, liście mięty w czekoladzie, granita mentolowa i wiele, wiele innych.